NILAI SYUKUR...

syukur dgn mata lihatla alam maya..
bykkn mbaca al-Quran
dan menangisla mginsafi dosa..

syukur dgn telinga
drgla seruan dn nasihat mulia
jgn buang dn jgn abaikan..

syukur dgn tangan
hulurkan pd yg memerlukan
slgi mmpu bbuat kbaikn..
bsedekah dn mbntu org..

syukur dgn lidah
jgala lisan agr tdk melukakan
jgalah kata agr tdk pnuh cercaan
jgala bicara agr tdk keterlaluan. .
lembutkn lidah dgn zikrullah
maniskn ungkapan dgn dakwah..
syukur dgn hati
isilahkn hati
bersihkn ia dr noda dn dosa
pelihara kesuciannya dr sft mazmumah
hiasi kelembutannya dgn sft mahmudah

JANGAN PERNAH BERHENTI MENGINGATI ALLAH SWT...

KEMATIAN ITU PASTI MENJELMA...

Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui. Cuba kita amati. Mengapa kebanyakkan orang yang nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa, lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya yang menahan kesakitan "sakaratul maut"

Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud :"hendaklah kamu mendamkan diri ketika azan, jika tidak allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya. " Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar berdiam diri,jangan berkata pa pun semasa azan berkumandang. Sebagai orang beragama islam kita wajib menghormati azan kerana banyak fadilatnya. Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri, Mengapa ketika azan kita tidakboleh mendiamkan diri???

Lantas siapa yang berkata ketika azan mka allah akan kelukan lidahnyaketika nazak. kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba maka kita tidak dapat mengucap kalimah syahadah, yg mna siapa yg dapat mengucap kalimah ini ketika nyawanya akan dicabut Allah dng izinnya menjanjikan syurga untuk mereka. Dari itu marilah sama-sama kita meng hormati azan dan mohon kepada allah supaya lidah initidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut...SUCIKANLAH 4 HAL DENGAN 4 PERKARA

-wajah dng linangan air mata keinsafan

-lidah basah dng zikrullah kepada pencipta

-hatimu takut dan gementar dng kehebatah rabbmu

-dosa dng taubat kepada dzat yg memilikimu.. ...

BAGAIMANA MENGHADAPI KRITIKAN...

Allah Yang Maha Pencipta dan Pemberi Rezeki Yang Maha Mulia, sering mendapat cacian dan cercaan dari orang-orang pandir yang tak berakal dan tidak tahu diri. Maka, anda dan kita semualah manusia yang selalu terlanjur dan salah. Dalam hidup ini, terutama jika anda seseorang yang selalu memberi, memperbaiki, mempengaruhi dan berusaha membangun, maka anda akan selalu menjumpai kritikan-kritikan yang pedas dan keras. Mungkin pula, sesekali anda akan mendapat cemuhan dan hinaan dari orang lain.
Dan mereka, tidak akan pernah diam mengkritik anda sebelum anda masuk ke dalam liang lahad, menaiki tangga ke langit, dan berpisah dengan mereka. Adapun bila anda masih berada di tengah-tengah mereka, maka akan selalu ada perbuatan mereka yang membuat anda bersedih dan menitiskan air mata, atau membuat tempat tidur anda selalu terasa gersang.

Perlu diingat, orang yang duduk di atas tanah tidak akan pernah jatuh, dan manusia tidak akan pernah menendang anjing yang sudah mati. Adapun mereka marah dan kesal kepada anda adalah karena mungkin anda mengungguli mereka dalam hal kebaikan, keilmuan, tindak tanduk, atau harta. Jelasnya, anda di mata mereka adalah orang berdosa yang tidak terampuni sampai anda melepaskan semua kurnia dan nikmat Allah yang ada pada diri anda, atau sampai anda meninggalkan semua sifat terpuji dan nilai-nilai luhur yang selama ini anda pegang teguh. Dan menjadi orang yang bodoh, pandir dan jahil adalah yang mereka inginkan dari diri anda.

Oleh sebab itu, waspadalah terhadap apa yang mereka katakan. Kuatkan jiwa untuk mendengar kritikan, cemuhan dan hinaan mereka. Bersikaplah laksana batu batan; tetap kukuh berdiri meski diterpa butiran-butiran salji yang menderanya setiap saat, dan ia bahkan semakin kukuh karenanya. Artinya, jika anda merasa terusik dan terpengaruh oleh kritikan atau cemuhan mereka, berarti anda telah meluluskan keinginan mereka untuk mengotori dan mencemarkan kehidupan anda. Padahal, yang terbaik adalah menjawab atau merespon kritikan mereka dengan menunjukkan akhlak yang baik. Lupakan sahaja mereka, dan jangan pernah merasa tertekan oleh setiap usaha mereka untuk menjatuhkan anda. Sebab, kritikan mereka yang menyakitkan itu pada hakikatnya merupakan ungkapan penghormatan untuk anda. Yakni, semakin tinggi darjat dan posisi yang anda duduki, maka akan semakin keras pula kritikan yang anda terima itu.

Bagaimanapun, anda akan kesulitan mendiamkan mulut mereka dan menahan gerakan lidah mereka. Yang anda mampu adalah hanya mengubur dalam-dalam setiap kritikan mereka, mengabaikan tingkah laku mereka pada anda, dan cukup membalas setiap perkataan mereka sebagaimana yang diperintahkan Allah,

“Katakanlah (kepada mereka): "Matilah kamu karena kemarahanmu itu."
  (QS. Ali 'Imran: 119)

Bahkan, anda juga dapat memasukkan mulut mereka dengan 'potongan-potongan daging' agar mereka diam seribu bahasa dengan cara memperbanyak keutamaan, memperbaiki akhlak, dan meluruskan setiap kesalahan anda. Dan bila anda ingin diterima oleh semua pihak, dicintai semua orang, dan terhindar dari cela, berarti anda telah menginginkan sesuatu yang mustahil terjadi dan mengangankan sesuatu yang terlalu jauh untuk dicapai.

AMARAN KEPADA ISTERI,KEKASIH,KAWAN DAN ANAK PEREMPUAN ANDA...

Kepada semua wanita, air dalam botol plastik di dalam kereta anda sangat merbahaya !!!!
Dengan cara inilah Sheryl Crow mengalami kanser payudara. Dia tampil di acara Ellen Show dan mengatakan perkara yang sama.. Hal ini telah dikatakankan sebagai penyebab paling utama pada kanser payudara, terutama di Australia !


Doktor berkata kepada seorang rakan yang ibunya disyaki mengidap kanser payudara baru-baru ini: wanita tidak boleh meminum minuman yang sudah lama berada di dalam kereta.Doktor berkata bahawa haba panas
yang memanaskan bahan plastik dalam botol memiliki bahan kimia tertentu yang dapat menyebabkan kanser payudara. Jadi berhati-hatilah dan jangan minum air dalam botol plastik yang sudah ditinggalkan di dalam kereta,

dan kirimkan mesej kepada kenalan-kenalan wanita anda
Maklumat seperti ini sangat diperlukan (walaupun kita harus
berhati-hati kesahihannya) akan tetapi maklumat ini mungkin akan
menyelamatkan hidup kita. Haba panas dapat menyebabkan toksin/racun dari
plastik menjadi bocor dan bercampur dengan air dan ia akan menyebabkan racun
ini menyerap pada sel-sel payudara.Cubalah sedaya upaya mungkin untuk menggunakan bekas stainless steel
atau botol kaca.