KENAPA MANUSIA DI UJI OLEH ALLAH SWT

1- Untuk mencapai pengabdian hakiki kepada Allah SWT.

2- 
Ujian yang menimpa umat Islam secara khusus, adalah untuk mematangkan mereka dalam kehidupan di muka bumi ini..

3- Bertujuan untuk menghapuskan dosa yang dilakukan oleh manusia.

4- Bertujuan untuk memperolehi pahala serta memartabatkan kedudukan mereka di sisi Allah SWT.

5- Dengan adanya ujian, ia memberi peluang kepada manusia untuk memikirkan akan segala
kesalahan yang dilakukan pada diri sendiri dan orang lain di masa lampau.

6- Ujian merupakan satu pengajaran untuk kembali bertauhidkan kepada Allah.

7- Ujian juga mampu untuk menghilangkan rasa ego dalam diri dan menyediakan jalan untuk mendekati Allah.

8- Ujian ditimpakan ke atas manusia adalah untuk menyedarkan mereka akan kelebihan yang ada pada diri mereka setelah diuji.

9- Ujian juga berperanan untuk mendidik manusia menjadi matang dan mantap dalam segenap aspek kehidupan mereka.

10- Untuk mengenal kawan sebenar atau kawan yang berkepentingan, ia boleh didapati setelah adanya ujian daripada Allah.

11- Ujian juga mampu untuk mengingatkan manusia akan segala kesalahan sebagai persiapan untuk bertaubat kepada Allah.

12- Ujian mampu menyingkap hakikat sebenar dunia yang menjanjikan pelbagai tipu daya..

13- Ujian mampu untuk mengingatkan manusia akan kelebihan nikmat kesihatan dan kurniaan Allah.

14- Ujian menjanjikan kerinduan manusia untuk memasuki syurga Allah.

Akibat Kemajuan Teknologi...

Kira-kira apa yang terjadi jika sistem teknologi di dunia sudah sangat canggih. Apalagi kalau sistem database sudah mampu mengatur kehidupan manusia. Berikut ini rekaman percakapan telepon pemesanan Pizza pada tahun 2020 antara seorang operator Pizza dengan konsumennya.


Operator: Terima kasih anda telah menghubungi Pizza Hot, Apakah yang bisa saya....
Pelanggan : Heloo, saya mau pesan pizza.
Operator : Boleh minta nombor kad pengenalan anda pak?
Pelanggan : Tunggu, ini nih: 6102049998-45- 54610.
Operator : Ok pak Bejo, anda tinggal di jalan hangtuah no. 16, nomor telepon rumah anda 02177726378, pejabat anda 021665872673 Hp anda 081127894022, anda menelefon dari mana?
Pelanggan : Dari rumah, eh dari mana kamu tahu semua no telp saya?
Operator : Oh, kami terhubung ke database pusat pak.
Pelanggan : Apakah saya boleh memesan Seafood Pizza?
Operator : Itu bukan ide yang bagus pak.
Pelanggan : Kenapa?
Operator : Dari medical record bapak, bapak memiliki tekanan darah tinggi dan kolestrol yang sudah berlebihan.
Pelanggan : Jadi kamu mencadangkan apa?
Operator : Mungkin bapak boleh memesan Low Fat Hokkien Mee Pizza.
Pelanggan: Dari mana kamu tahu saya bakal suka itu?
Operator : Hmmm minggu lalu bapak baru meminjam buku yang berjudul "Popular Hokkien Dishes" dari perpustakaan.
Pelanggan : Ok terserah lah,saya pesan pakej sekeluarga, berapa semuanya ?
Operator : Tapi pakej keluarga kami tidak akan cukup untuk anak anda yang berjumlah 7 orang pak, total keseluruhan adalah Rp. 190.000.
Pelanggan: Bisa saya bayar dengan Kad Kredit?
Operator : Sepertinya bapak harus membayar Cash, kad kredit anda telah over limit, dan anda mempunyai hutang di bank sebanyak Rp. 5.350.000 sejak bulan Agustus lalu, itu belum termasuk denda untuk tunggakan kontrak rumah anda dan kereta.

Pelanggan: Ooh ya sudah, nanti saya ke ATM aja untuk ambil duit sebelum pesanan pIzza itu sampai.
Operator : Mungkin tidak boleh  juga pak, record anda menunjukkan bahwa batas anda mengeluarkan wang di ATM telah tercapai.
Pelanggan :Sudah lah!!! Hantarkan saja pizzanya kesini, saya akan bayar cash disini, berapa lama Pizza dihantar?
Operator : Sekitar 45 minit pak, tapi kalau bapak tdk boleh menunggu, bapak boleh mengambilnya sendiri dengan motor bebek bapak yang sudah butut.
Pelanggan: APA ????
Operator : Menurut catatan kami, anda memiliki motor bebek tahun 2000 dengan no pol B3344CD betul kan pak?
Pelanggan: AHHH??Tidak sopan langsung, rekod macam itu pun kamu boleh tahu???
Operator : Hati-hati dengan ucapan bapak, apakah bapak ingat 15 Mei 2010 anda pernah di penjara 3 bulan karena mengucapkan kata kesat dan kurang sopan kepada seorang polis??
Pelanggan: (Diamm, bingung, pusing 700 keliling)
Operator : Ada yang lain pak?
Pelanggan: Tidak ada, eh tapi kalau pesan pakej keluarga kan ada percuma coca cola 3 cup kan?
Operator : Betul pak, tapi menurut catatan kami anda juga mengidap DIABETES, jadi kami tidak mahu mengambil risiko pak.
Pelanggan: AAAHHHHHH!!!!!!. BATALIKAN  AJA SEMUA !!
Operator : Terima kasih atas telefonnya pak, untuk saranan dan kritik anda boleh isa mengisi form online pada situs kami, username dan passwordnya tercetak pada bagian bawah kotak pizza yang anda pesan, terima kasih anda telah mengubungi Pizza Hot.

Hehhehe.....

Ramadhan dah berlalu, Syawal tetap disi

Ramadhan sudah berlalu, namun Syawal tetap diisi dengan amlan untuk kita perbaiki diri, menundukkan hasutan syaitan mahu pun nafsu diri. Begitu mulianya ALLAH dan betapa kasihnya DIA kepada kita hambaNya. Walaupun Ramadhan sudah berlalu dan pada bulan tersebut kita diberi berlipat pahala andai kita mengerjakan segala suruhanNya sama ada wajib mahu pun sunat, Namun tidak cukup dengan itu, di bulan Syawal ini diberi peluang lagi untuk kita mengisi bulan Syawal ini dengan bermaafan sesama manusia, dan ianya boleh dikira sebagai bulan yang mana kita memperbaiki hubungan sesama muslim, sesama manusia. Selain itu, di bulan ini, marilah kita mengaantikan puasa yang telah kita tingaalkan di samping mendapat ganjaran puasa ganti, Allah juga maha Pengasih & pemurah memberi ganjaran puasa 6 hari di bulan Syawal, jangan tunggu bulan Rejab mahu pun Syaban tahun depan menjelma baru nak puasa ganti...
Selamat berpuasa di bulan Syawal...

WAKTU HARAM SOLAT

1. Waktu syuruk iaitu 28mins selepas subuh ketika matahari baru naik ke langit. ie subuh   
    from 5.35am to 7.05am. 7.05am + 28mins = 7.33am
    Therefore from 7.05am to 7.33am ialah waktu syuruk. Waktu ini adalah haram utk   

    melakukan sebarang solat kerana tanduk syaitan berada di antara matahari.
    Rasulullah mengharamkan solat waktu ini juga kerana ia menyamai org yang  

    menyembah matahari. Jika kita terbangun dari tidur pada pukul 7.00pg dan ingin  
    mengqadakan sembahyang subuh, kita harus melepasi waktu syuruk itu.

2. Waktu zawal/Istiwa/ rembah iaitu matahari berada tegak diatas kepala iaitu apabila kita 

     berdiri tidak kelihatan bayangan kecuali di bawah kaki kita.
     Waktu inilah api neraka sedang bergeledak dan syaitan berkeliaran. Waktu ini panjangnya   

     dalam 5-10mins sebelum waktu zohor. Waktu fadilat/afdal untuk solat ialah sepertiga  
     waktu selepas azan i.e. 20 mins selepas azan. Pahala yang besar diberikan pada orang-
     orang yang menghormati dan tidak melengahkan waktu solat. Kecuali Isyak, afdalnya 
     ialah sepertiga malam i.e. sesudah azan hingga 10.30mlm.

Wallahualam....

PANTUN RAYA IKUT NEGERI

KELANTAN
make ikke cicoh budu
jange lupo tamboh satar
kelik rayo taksir laju
nanti rayo dale sepita


TERENGGANU
makang ubi jamang jepong
makang kepok cicah cuke
bulang pose mung bengong
bulang raye mung gile


PAHANG
sepadan pahang da kasino
nasi dagang ikan patin
jange mu masam muko
raya makan rendang sadin


JOHOR
cegitu cegini awak suke
awak suke kite tak suke
esok luse hari raye
sama-sama bersuke rie


MELAKA
hawau kau berak merata
kaki bengkak ulau patok
kalu balik naik kerete
jangan pandu kalau ngantok


SELANGOR
wa cakap lu wa tak tau
tapi wa tipu sama lu
raya jangan wat tak tau
angpau ada bagi gua dulu


PERAK
gulai tempoyak ikan mayong
deroyan busok tebok tupai
pandu hemat ingat kampong
asal teman selamat sampai


KEDAH
aloq staq terketaq-ketaq
lapaq perut makan pau
macam mana tak ketaq
kena paksa bagi angpau


PULAU PINANG
nasi kandaq kedai mamak
anak mami jual pesemboq
lepas raya usah dok triak
kalu ceti mai ikut dapoq


PERLIS
padang besaq kecik aja
tempat siam lalu lalang
hari raya kita berbelanja
jangan sampai menambah hutang


NEGERI SEMBILAN
masak lomak cili api
campo dongan daun turi
hari rayo kolumpo sopi
tinggal penyamun dongan pencuri

RAYA 2009...

raya kali ini..ok ja..
tp iklan raya petronas tahun ni xde...
sedih..

WELCOME BACK TO UUM

welcome back to uum...
raya udah abis..
ate skarg ni..
fokus asggmnt...
fokus mid term exam..
then fokus final exam yea.....

menghitung hari...

wow...
skarg ni semua org duk hitung hari...
sb pea...
sb nak balik cuti raya....
hahha
jgn lupa isnin ni da midterm pin...
gd luck semua org.....

9.9.09

ADA
APA
DENGAN
9.9.09

dah 19 ramadhan,,rasa sekejap jer...

draf group assigment BPIN3053

The telecommunication, internet and wireless technology in business

INTRODUCTION

Definition of telecommunication, internet and wireless technology in business

CONTENT

1) function of telecommunication, internet and wireless technology
2) advantages/ benefit of telecommunication, internet and wireless technology
3) effects of telecommunication, internet and wireless technology
4) example

CONCLUSION

summary of telecommunication, internet and wireless technology

selamat hari raya

video

MUTIARA KATA

SEBAIK-BAIKNYA SAHABAT
IALAH
ORANG YANG ANDA PERCAYAI,
ANDA MERASA DAMAI DENGANNYA,
ANDA DAPAT MENGADU KESUSAHAN ANDA KEPADANYA,
IA DAPAT MENCERITAKAN KEPADA ANDA KESUSAHANNYA
DAN TIDAK MEMBOCORKAN RAHSIA ANDA

MUTIARA KATA

Hidup tak selalunya indah tetapi hidup ini akan menjadi indah seandainya kita bersyukur dan bertaqwa kepada Allah..

HAKIKAT KEHIDUPAN...CHAIYOK

Hidup memerlukan pengorbananan...
Pengorbanan memerlukan perjuangan...
Perjuangan memerlukan ketabahan...
Ketabahan memerlukan keyakinan...
Keyakinan pula menentukan kejayaan...
Kejayaan pula akan menentukankebahagiaan.